top of page

Awakn intervjuer Prof. Celia Morgan

Awakns leder for ketaminassistert psykoterapi for alkoholbrukslidelse, professor Celia Morgan, snakker om de positive resultatene som kommer fra det banebrytende KARE-forskningsprosjektet, der hun var hovedforsker. “Vi hadde en mann som hadde drukket sju flasker vin om natten og rapporterte at han var edru for første gang på tretti år, noe som er en utrolig sterk vitnesbyrd,” fortsetter hun. Vi har fått tilbakemeldinger fra folk som deltok i Ketamine for reduksjon av alkoholrelatert tilbakefall (KARE) studien som sier:

‘Dette har endret livet mitt. Eksisterende behandlinger har ikke fungert for meg, men dette gjorde det.”

“For å være ærlig har bildet vært ganske dystert for mennesker med alkoholisme. For det første måtte de gjennom avgiftning før vi kunne starte noen annen behandling. Deretter er det ikke mye annet tilgjengelig enn støtte gjennom AA eller terapigrupper, men disse fungerer ikke for alle. Folk kan bli foreskrevet noen av de eksisterende medikamentene for å forhindre tilbakefall, men de har en tendens til ikke å holde seg til dem fordi de må tas regelmessig, og det kan være ganske ubehagelige bivirkninger. Dette får du ikke med ketaminassistert psykoterapi, noe som gjør det til en viktig medisin.”


KARE-studien ble utført ved Exeter University, der Celia er leder for psykologi og professor i psykofarmakologi. Studien produserte noen slående statistikker. “De behandlingene som for øyeblikket er tilgjengelige, har en høy tilbakefallsrate på 75% innen et år,” fortsetter hun.

“Ketamin, i kombinasjon med psykoterapi, reduserer tilbakefallsraten på seks måneder med nesten 60% sammenlignet med placebo. Det er fenomenalt.”

Selv om KARE-studien først og fremst handlet om effektiviteten av ketamin i behandling av alkoholbrukslidelse, sier Celia at bruksområdene er langt fra å være begrenset. “Indikatorene tyder på at det vil være like effektivt som et tillegg til behandling av depresjon, PTSD, angstrelaterte lidelser og spiseforstyrrelser som anoreksi, som har en svært høy dødelighetsrate,” forklarer hun.


Celia er glad for at viktige politikere som Crispin Blunt MP støtter psykedelisk terapi. Blunt leder Storbritannias tverrpolitiske parlamentariske gruppe for narkotikapolitikkreform.


“Den moralske saken for å engasjere seg i forskning på psykedelika er et åpenbart glimt av det åpenbare,” sier Blunt. “Vi snakker om millioner av mennesker som lider av depresjon – potensialet her er helt enormt.” På den andre siden av Atlanterhavet har Oregon blitt den første amerikanske staten som tillater terapeutisk bruk av psilocybin ved å omklassifisere det, og flere stater forventes å følge etter. “Det er flott å se at ting utvikler seg så raskt,” sier Celia entusiastisk.


Alt man kan be politikerne om, som alle andre, er at de følger vitenskapen. Media har gjort en veldig god jobb med å få faktaene ut der, hjulpet av folk som David Nutt og Awakns sjefmedisinske offiser, Dr. Ben Sessa, som kontinuerlig fremmer saken. De får overskrifter nå som noe nytt og revolusjonerende, men disse medisinene har blitt brukt i urfolkssamfunn i årtusener, og om noen år vil de bare være en normal del av det medisinske landskapet.


Med Storbritannias Office for National Statistics som rapporterte 7,565 alkoholspesifikke dødsfall i 2019 og NHS som anslår en årlig kostnad på £3,5 milliarder på behandling, sier Celia at behovet for nye tilnærminger er presserende.


“Å forlenge avholdenhet hos pasienter med alkoholavhengighet vil forbedre deres fysiske helse, redusere livstruende relaterte sykdommer og lette den økonomiske byrden på NHS,” utdyper hun. “En vanlig utløser for tilbakefall er lavt humør. Standard SSRI-er som Prozac tar noen uker å virke, mens ketamin er et raskt tilpassende antidepressivt middel, hvis fordeler kan føles nesten umiddelbart. En artikkel i Science i 2019 hyllet ketamin som en av de største fremskrittene innen psykiatri på 50 år, og det er vanskelig å være uenig i det.” Etter å ha forsket så grundig på det, er Celia glad for at ketaminassistert psykoterapi hun utviklet nå er tilgjengelig for pasienter i Awakns flaggskipsklinikk i Bristol, Storbritannia.


“En av de viktige og ganske uvanlige tingene med Awakn er at det gjennomfører kliniske studier sammen med behandlingen av pasientene,” avslutter hun. “Fordelene med å ha begge deler under samme tak er enorme. Det er en dynamikk om selskapet som er veldig spennende.”
bottom of page