top of page

Hva er kroniske smerter?

en illustrasjon av en soloppgang

Kroniske smerter er langvarige smertetilstander som vedvarer i måneder eller år 

Kroniske smerter er en kompleks og utfordrende medisinsk tilstand som er karakterisert ved vedvarende smerte som varer lengre enn den forventede helbredelsesperioden, ofte definert som smerte som vedvarer i mer enn tre til seks måneder. I motsetning til akutt smerte, som tjener som en advarsel om sykdom eller skade, har kronisk smerte ofte ikke en klar årsak og kan fortsette selv etter at den opprinnelige skaden har leget.

Kronisk smerte er ofte vanskelig å behandle, og er forbundet med samtidig depresjon og utvikling av ruslidelser. Kronisk smerte opptrer sammen med depresjon hos 30 til 60 % av pasienter. Mange medikamenter, som opiater og antiinflammatoriske legemidler, har også betydelige bivirkninger. Vår behandling har vist seg effektiv i behandling av mange typer kronisk smerte, særlig nevropatisk smerte.

Hvordan behandle kroniske smerter med ketamin?

Klinisk erfaring med infusjoner mot nevropatisk smerte, tyder på at personer som reagerer på behandling, kan oppleve inntil 50 % smertedreduksjon som varer i tre måneder i snitt med etterfølgende vedlikeholdsbehandling etter behov. 

Ved noen typer kronisk smerte, blir hjernecellene følsomme for smertesignaler, hvilket kan forårsake alvorlig ubehag lenge etter at den fysiske årsaken til smerten er borte. Behandlingen ser ut til å stoppe kroniske smerter ved å blokkere NMDA-reseptorene og kutte overføringen av smertesignaler fra kroppen til hjernen. Denne mekanismen kan sammenlignes med en forsterker som støyer og må skrus av og på igjen. Det inngår også depresjon, som er svært vanlig blant kroniske smertepasienter.

Hver pasient må vurderes av legen for å komme opp med en individuell behandlingsplan for ketaminbehandlinger. De fleste med kroniske smerter vanligvis starter med 2-4 behandlinger over 1-2 uker, etterfulgt av månedlige vedlikeholdsbehandlinger ved behov. Psykoterapi kan legges til dersom det er nødvendig for pasienter med samtidig depresjon eller angst.

Vi er her for å hjelpe deg

Har du spørsmål? Sjekk vår FAQ eller ta kontakt på telefon

Axonklinikken Oslo

Axonklinikken Trondheim

Send oss en melding og vi ringer deg opp

Vi ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for pasientene våre å nå oss, og derfor tilbyr vi muligheten til å sende oss en melding. Vi vil ringe deg opp igjen så fort vi kan, og gi deg den hjelpen du trenger. 

bottom of page