top of page

Hva er spiseforstyrrelser?

illustrasjon av en soloppgang

Spiseforstyrrelser er samlebegrep for personer med påvirket spisemønster og holdning til mat. 

Blant de vanlige typene spiseforstyrrelse er anoreksi, bulimi og overspising. Spiseforstyrrelser kan påvirke fysisk helse, og i alvorlige tilfeller være livstruende. 

Personer med spiseforstyrrelser kan ha vanskeligheter med å regulere inntaket av mat, og mange har et vanskelig og feilaktig kroppsbilde. De ulike spiseforstyrrelsene har forskjellige symptomer. Noen av de fysiske tegnene som kan oppstå ved spiseforstyrrelser er vektsvingninger, tretthet, svimmelhet, lav kroppstemperatur, og endring i hud og hår. 

Hvordan behandle spiseforstyrrelser med ketamin?

Ketaminbehandling viser seg som en lovende behandlingsform mot spiseforstyrrelser.

Ketamin kan gi en antidepressiv effekt som hjelper til å redusere symptomer som lavt humør og angst. Et signalsenter i hjernen får dermed hjelp til å regulere signaler om appetitt og sultfølelse, og hjelper deg som trenger en mer positiv holdning til mat og kropp. Ketamin innføres som en lav dose intramuskulært. Effekten kan oppleves umiddelbart etter behandling, eller den kan inntre gradvis over tid. I kombinasjon med samtaleterapi er målet å opprettholde en varig effekt, og å lære hjernen opp til nye håndteringsmetoder. 

 

Behandlingsformen med ketamin mot spiseforstyrrelser kan være spesielt nyttig for deg som ikke har hatt nytte av tradisjonell behandling, eller opplever uønskede bivirkninger av andre behandlingsmetoder. 

Hva sier tidligere pasienter?

"Axonklinikken tok seg av meg og alle aspekter av behandlingen min. De hjalp meg til å føle meg trygg og trygg, og hjalp meg også med å få mest mulig ut av det. Klinikken er varm og innbydende, og deres personlige tilnærming bygget en veldig sterk tillit i meg."

- Mann 32 år, behandlet for depresjon

Relevant forskning på spiseforstyrrelser

Her kan du lese noen av de mange publiserte forskningsartiklene om bruk av ketamin mot spiseforstyrrelser. 

Forskningsartikkel

Oppsummering

Ketamine as a Treatment for Anorexia Nervosa:
Keeler, Johanna Louise, et al.
Nutrients
2021 review of ketamine for anorexia.

Studien beskriver hvordan ketamin kan være en mulig behandling for anoreksi ved å øke glutamat som kan øke hjernens evne til å tilpasse seg og danne nye forbindelser.
 

Les hele forskningsartikkelen ->

Ketamine as a Novel Psychopharmacotherapy for Eating Disorders: Evidence and Future Directions.
Ragnhildstveit, Anya, et al.
Brain Sciences
2022 review of ketamine for eating disorders.

Studien beskriver bruken av ketamin i behandling av spiseforstyrrelser og oppsummerer at resultatene hittil er lovende.

Les hele forskningsartikkelen her ->

Studien undersøkte effekten av gjentatt ketaminbehandling hos pasienter med langvarige spiseforstyrrelser og behandlingsresistent depresjon, og resultatene viste en forbedring i depresjonssymptomer og i spiseforstyrrelsessymptomer.

Les hele forskningsartikkelen her ->

Vi er her for å hjelpe deg

Har du spørsmål? Sjekk vår FAQ eller ta kontakt på telefon

Axonklinikken Oslo

Axonklinikken Trondheim

Send oss en melding og vi ringer deg opp

Vi ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for pasientene våre å nå oss, og derfor tilbyr vi muligheten til å sende oss en melding. Vi vil ringe deg opp igjen så fort vi kan, og gi deg den hjelpen du trenger. 

bottom of page